torsdag 23 februari 2012

Utan vatten, inget liv

Fredagen den 10 februari avslutades en nationell manifestation i Perus huvudstad Lima omgruvprojektet ”Minas Conga”. Just nu befinner jag mig i Lima där mer än 15 000 demonstranter samlats för att protestera mot gruvindustrins föroreningar och för folkets rätt till vatten och en hållbar miljö.


Det omfattande gruvprojektet ”Conga” hotar att torrlägga och förstöra naturtillgångar och vattenkällor i ett område där människor redan lider av klimatförändringar, extrem fattigdom och brist på rent vatten. Svenska AP fonderna investerar i gruvbolaget ”Newmont Mining” som är ansvarig för projektet. Borde inte våra pensionspengar investeras i projekt som respekterar mänskliga rättigheter och inte förvärrar miljöproblemen? Rätten till vatten är en mänsklig rättighet, våra liv är beroende av vatten. Tillgång till vatten är en naturlig rättighet som nu hotas på grund av att gruvdriften förstör och förorenar naturliga vattenkällor. Detta är ett globalt problem.

Det är dag att ta ställning (se här: www.latinamerikagrupperna.se/ap-fonderna) och ifrågasätta den peruanska regeringen och svenska AP-fonderna stöd av den oetiska gruvdriften i Peru. Respektera miljön och de mänskliga rättigheterna. Utan vatten inget liv



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar